home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
Onze
Kippen
Bijen
houden
Andere
dieren
Eten
maken
Andijk & vliegtuigen Zend
Amateur
High
Tech
Stuur
email

Garnalenkweek

Caridina Multidentata, Amano Shrimp, Japonica Garnaal

Japonica garnaal Japonica garnaal

Kweek Japonica Multidentata

Toen ik mijn eerste Japonica garnalen in de winkel kocht was er een vrouwtje zwanger. Snel op internet opgezocht wat daar mee te doen. Al snel leerde ik dat het nogal wat voeten in aarde zou hebben om jongen te kweken en zou erg lastig zijn. De larven moeten afgevangen worden en opgroeien in zoutwater of anders als voer voor de vissen eindigen.
Hiervoor moet het zwangere vrouwtje apart gezet worden om de larven te kunnen afvangen. Klinkt ingewikkeld en dus extra leuk om het eens te proberen.
De eitjes werden al snel lichter dus ze zou binnen enkele dagen gaan bevallen. Natuurlijk had ik geen zeezout, bevalbakje en andere zaken in huis. Dus snel naar de winkel om deze spullen te halen. Maar helaas was ik te laat. Toen ik de dame uiteindelijk in de bevalbak plaatste liet ze meteen de nog niet volgroeide eieren vallen van de stress. Jammer.

Niets anders dan wachten op de volgende zwangerschap. Wel had ik nu alle tijd om voorbereidingen te treffen. Zeezout, ledlampje, verwarming, voeding , artemiazeefje, zoutmeter, temperatuurmeter, pH meter en luchtpompje in huis gehaald. Het nut van de digitale pH meter weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Iedereen heeft het heel wetenschappelijk over de pH waarden van het water dus op Aliexpress voor 6 euro zo'n ding gekocht. We zien wel en anders leuk voor de heb.

En dan maar wachten totdat een vrouwtje zwanger wordt. Eerst ontstaat er een eivlek achter de kop die steeds donkerder wordt. Als de eieren er klaar voor zijn zal het vrouwtje een stofje afgeven aan de mannen dat ze aan de gang kunnen. Na de bevruchting zal ze de eitjes tussen haar zwempootjes gaan dragen. Op de onderstaande foto's is dit goed te zien.
De eieren zijn eerst olijfgroen en zullen in de komende tijd donkerder worden om vlak voor het loslaten weer licht te worden. Als dat moment komt zal ze in het bevalbakje gaan wonen. Helemaal alleen op een half bloempotje. Totdat ze de larven laat gaan en dan mag ze terug. Als bevalbakje gebruik ik zo'n guppenbakje die in het aquarium drijft. Wel heb ik alle gaatjes even dichtgemaakt met een lijmpistool om te voorkomen dat de larven ontsnappen. Draagtijd ongeveer 4 weken.

Japonica garnaal Japonica garnaal Japonica garnaal
Een vrouwtje met eivlek. Daarnaast een vrouwtje met eitjes. Duidelijk de groene eieren onder haar buik tussen de zwempoten. En de laatste fase vlak voor loslaten.

En als de larven straks loskomen moeten ze worden gevangen en snel overgezet naar het brakwater.
De larven zijn heel klein en overleven maximaal enkele dagen in het zoetwater. Een artemia zeefje is heel geschikt om de larven uit het water te zeven.
De eerste dagen zullen ze ronddrijven en teren op eigen voorraad voordat ze gaan eten. Dus wordt ze dagelijks 2 druppeltjes Liquizzel toegediend. Kritiek zijn de eerste 8 dagen. Als ze die doorkomen is het een kwestie van groeien. Gedurende een paar weekjes zullen ze verschillende stadiums doorlopen en veranderen in kleine garnaaltjes.
Dan kunnen ze over naar het zoetwater. Komt niet op een paar dagen aan maar wel pas als ze een doorzichtige garnaal geworden zijn.

Voor het brakwater gebruik ik een grote bloemenvaas waar 7 liter water in past. Dit water vermeng ik met 25 gram zeezout per liter. De temperatuur gaat op 25 graden en de luchtpomp pruttelt lekker door. Geen bruissteentje maar de slang aan een steen. Dit omdat de larven aan de bruisbelletjes schijnen te plakken en dan sneuvelen. Het lampje erboven is om te voorkomen dat ze het opgeven. Zonder licht in de nacht gaan ze dood. Waarom geel licht? Omdat de verkoopchinees van Aliexpress mij een lamp met gele ledjes toestuurde in plaats van de gevraagde wit.. Het lijkt wel of ik er heel veel van weet. Dat is niet zo. Zo heb ik het allemaal gelezen op het internet.

Kweek tank PH meter Japonica garnaal
Brakwater vaas. Temperatuurmeter, Ph meter, zoutmeter. En pappa Japonica.

Kweekpoging 1 (mislukt)

En op 27 augustus 2013 was het zover. Het eerste vrouwtje draagt eieren op haar buik als teken dat het mannetje zijn werk heeft gedaan.
Nu er een zwangere is kan ook het brakwater opgestart worden om alvast algen aan te maken. Dit is het hoofdvoedsel voor de jonkies. Verder is alles in klaargezet.
We gaan het allemaal meemaken en hopelijk gaat alles volgens plan. Uiteraard houd ik hier de voortgang bij. Het spel is begonnen.
7 september. Helaas laat het vrouwtje opeens al haar eieren vallen en eet ze lekker op. Schijnt meer te gebeuren bij jonge vrouwtjes die de eerste keer eieren hebben.
Wachten op de volgdende die zwanger wordt. Jammer.

Datum
Dag
pH
Liquizzel
Opmerking
27-aug
0
7,9
5 drup
Eerste garnaal met eieren. Water klaargemaakt. 7 liter met 175 gr zout (25gpl). Temp 25 graden. Bubbels 1 per seconde. Geel licht 24 uur
28-aug
1
7,8
-
1 vlok garnaalvoer voor opstart (niet meer doen!)
29-aug
2
7,8
5 drup
-
30-aug
3
7,8
-
Water ruikt muf en heeft vlokken door garnalenvoer. Door artemiazeef en paar uur hard doorgeblazen totdat weer fris. Bubbels op "ketting" gezet.
31-aug
4
7,9
-
Water is weer fris.
2-sep
6
-
-
Eerste zwangere garnaal in bevalbakje
7-sep
11
7,8
- Eieren worden wat lichter. Vrouwtje laat alle eieren vallen. Einde
Japonica zwanger
Mamma Japonica in de bevalbak

Kweekpoging 2 (mislukt)

Vandaag een zwanger vrouwtje gespot in de bak. We gaan het weer proberen.

Datum
Dag
pH
Liquizzel
Opmerking
11-sep
0
7,7
-
Eerste garnaal met eieren. Zout water staat nog klaar van vorige ronde. 
19-sep
8
-
-
Tweede garnaal zwanger
21-sep
10
-
-
Derde garnaal zwanger. Wie is nu wie? Eerste garnaal alvast in bevalbakje. Zoutwater ge-ent met 1 ltr Noordzee water.
27-sep
16
-
-
Tweede garnaal in bevalbakje.
28-sep
17
-
-
Tweede garnaal laat eieren vallen, derde garnaal in bevalbakje
7-okt
26
-
2 drup
Eerste larven gevangen en op brak
8-okt
27
-
2 drup
Nog meer larven
11-okt
30
-
-
6 larven overgezet. Na twee uur zie ik niets meer leven…
12-okt
31
-
-
Tientallen larven overgezet. Weer alles na twee uur weg.
13-okt
32
-
-
Veel larven overgezet. Na twee uur alles weg. Vrouwtje heeft nog de helft hangen.Vierde garnaal zwanger. 

De larven zijn echt heel klein. Met het blote oog vrijwel niet te zien. Dus zit ik met een vergrootglas te zoeken.
Eerst dacht ik met een artemiazeefje de larfjes te vangen. Dat werd niks. Nu gebruik ik een eenvoudig plastic pipet.
Een klein stukje van de punt afgeknipt zodat het mondje ongeveer 3 mm wijd is. En dat werkt super.
De larfjes worden heel gemakkelijk opgezogen en kan zo in de kweekbak gespoten worden.
Ach, natuurlijk komt er wat zoet water mee maar in een pipetje gaat ongeveer 3 ml water dus al dat water verdampt binnen een halve dag.
Pipetjes kan je bij Inpakken en uitdelen bestellen. Volgende dag in huis :)

Zwanger bakje

Nu de dame de larven loslaat is het belangrijk dat de larven een lichtje hebben. Waarom? Geen idee. Schijnt te moeten dus doe ik dat ook maar.
Mijn zelfgemaakte bedlampje. Twee ledjes, een 150 ohm weerstandje aan een Nokia adapter uit de rommelbak.
Een paar minuutjes werk en dan de knutsel waterdicht maken met een lijmpistool. Kan het zo in het kweekbakje gehangen worden. Kost niks en werkt superdeluxe.

Zwanger bakje Zwanger bakje

En nu maar hopen dat de larven blijven leven.

kweekbakje kweekbakje

Op de rechterfoto hierboven heb ik op de de 650 larven geteld.
Wat opvalt is de plaats van de larven in het aquarium. Waar het niet stroomt zitten geen larven.
Het grootste deel dwarrelt het liefst boven in de stroming in het volle licht. En ander aanzienlijk deel hangt vlak op de bodem in de stroming.
Veel larven bewegen beneden naar de bellenstroom en laten zich meenemen in de stroming naar boven. Alsof ze graag in de stroom willen zijn.
De stroom is niet zo sterk dat ze meegesleurd worden. Een ander deel hangt gewoon stil in het water. Bijzonder allemaal.
Maar dat ze iets met stroming willen doen is duidelijk. Een verschijnsel waar mogelijk rekening mee gehouden moet worden.
Opvallend is steeds dat twee uur na het overzetten geen larve meer te zien is in het brakwater. Zal het water niet goed zijn? Het heeft in het begin wel wat gestonken.
De tien dagen zijn niet overleefd en ik gooi het water weg en maak nieuw. Wel laat ik de alg aan het glas zitten omdat nieuwe alg zo lang duurt en ik wil gelijk verder.Wel een hoop geleerd zoals dat je beter een pipetje kan gebruiken en zorgen dat je water goed is. Poging 2 is daarom niet helemaal mislukt.
Volgende poging dan maar. Genoeg zwangere vrouwen beschikbaar.

Kweekpoging 3 (mislukt)

Datum
Dag
pH
Liquizzel
Opmerking
15-okt
0
-
2 drup
Nieuwe start met vers water. Vrouwtje heeft nog helft van larven bij zich. Er zijn nog twee vrouwtjes zwanger.
18-okt
3
-
2 drup
Vrouwtje heeft tweede helft in 1x losgelaten en mag nu weer terug in de bak. Tientallen larven overgezet en na 10 uur leven ze nog!
Nog 2 vrouwen zwanger en in aparte bevalbakjes. Een staat op springen en laat al larven gaan. Dat wordt morgen veel overzetten!

Nadat de larven waren overgezet was er na een paar uur niets meer te zien. Ik verdenk heel erg het zout wat ik gebruik. Ook de algengroei blijft wat achter waardoor ik vermoed dat het niet echt zeezout is wat ik bij de dierenwinkel heb meegekregen. Afijn, alles maar weer weggegooid en op naar de volgende ronde.

Kweekpoging 4

Half januari spotte ik een zwanger vrouwtje maar ik had er even geen zin meer in. Drie mislukte pogingen en in een onhandige kweekbak geeft geen vertrouwen.
Misschien moet ik het later maar weer proberen en gaat het beter als er een paar settings veranderd wordt. Ander zout om te beginnen en een leuk kweekbakje.
Bij Ranzijn in Alkmaar zag ik een leuke 15 liter aquarium voor 20 euro. Met verlichting en deksel. Dat is een mooi kweekbakje dacht ik en die maar snel gekocht.
Als je dan toch een leuk bakje hebt gekocht kan je ook wel weer een kweekpoging wagen. Snel bij een webshop een zakje Read Sea zeezout gekocht.
Opeens bedacht ik me dat de zee behoorlijk stroomt dus misschien houden de larven wel van veel stroming. Ook las ik dat met 24 uur per dag de lampen de opbrengst groter leek.
Nog meer veranderingen met hopelijk betere kansen op resultaat. En ik twijfel aan het brakwater en ga nu voor puur zeewater. Kweekpoging 4 wordt gestart.
De verschillen met voorgaande pogingen zijn:
        - een vierkante kweekbak met 15 liter water ipv 7 liter
        - temperatuur van het water is 24 graden
        - Red Sea zeezout ipv aquariumzout van de Discus dierenwinkel. Zoutgehalte is 1024.
        - 24 uur vol licht ipv eenvoudig maanlicht door een ledlampje
        - stevige stroom luchtbellen om het water lekker te laten stromen ipv 1 bel per seconde
        - elke dag 2 druppels Liquizzel.

Datum
Dag
Opmerking
1 mei -26 Nieuwe start met vers water. Zoutgehalte is vrij hoog 1024 wat vrijwel puur zeewater is.
15 mei
-16
Vrouwtje heeft al 3 weken larven bij zich en gaat in het opvangbakje.
30 jun
0
Vrouwtje laat nu al eitjes vallen en een toevallige larve gaat in het verse zoutwater. Als dat maar goed gaat.
1-jul 1 Vrouwtje heeft 's nachts de rest ook laten vallen. Veel eieren maar enkele tientallen larven. In de loop van de dag raakt het vrouwtje leeg. Net op tijd dus.
4-jul 4 Vanaf nu ga ik elke dag Liquizzel druppels geven. Er is nog geen alg dus het water moet voedingstoffen gaan bevatten
11-jul 11 Nog steeds elke dag 2 druppeltjes. Tientallen larven leven nog. Lijken er minder dan in het begin maar ze zijn wel gegroeid. Er komt groene alg.
18 jul 18 Larven zijn erg levendig, veel meer dan voorgaande pogingen. Tientallen leven nog steeds dat is een record. het zeewater is behoorlijk groen geworden dus voedsel genoeg.


Wordt vervolgd.

Andere dwerggarnaaltjes

Er zitten ook nog wat andere dwerggarnalen in de bakken. De vuurtjes kreeg ik van een bekende die daarmee het garnalenvirus aan me doorgaf.
Gelukkig kreeg ik alleen manlijke vuurtjes en daarmee blijft een massa nakomelingen ons bespaard. (die anders de buitenvijver in moeten als visvoer...).
Als de Japonica kweek lukt zijn de eerste jonkies voor mijn nichtjes heb ik beloofd. Ze wil heel graag Japonica's maar vind € 2,90 in de winkel voor een garnaal veel te duur.
Is ook een hoop geld voor een garnaal en trouwens, dit is veel spannender!

Er zit ook een Filipijnse Waaierhandgarnaal in de bak die per ongeluk mee kwam mee met de Japonica's. Een behoorlijk schuw diertje die niet geliefd is bij de Japonica's.
Kweken van de waaier schijnt nog nooit gelukt te zijn. Misschien later eens proberen als de Japonica's goed lukt. Maar dan moeten er wel meer waaiers komen.
Deze diertjes kosten 10 euro per stuk dus dat gaat het niet snel worden. Tenzij iemand er een paar voor me beschikbaar heeft...
* 2-9-2013, waaierhand doet raar en is volgende dag dood. Misschien heeft bak te schoon water of vervellen lukte niet. Japonica's hebben hem opgesmikkeld. Duur hapje...

Vuurgarnaal Vuurgarnaal Waaierhandgarnaal Waaierhandgarnaal
Vuurgarnaal, Neocaridina heteropoda, Red Cherry, Red Fire, Vuurtje - Filipijnse Waaierhandgarnaal, Atyoida Pilipes

We zijn ermee gestopt. Het lijkt niet te lukken. Helaas.


(laatste update 18 juli 2014)

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.