home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
APRS
Tracker
SDR
Ontvanger
RCC
Software
Dummy
Load
Kortegolf
Antenne
Antenne
Analyser
QSL
Kaarten
SWL
Kaarten

Korte Golf Antenne Analyser

Als je wat wilt ontvangen op de korte golf heb je een goede antenne nodig.
Een draadantenne van ongeveer 20 meter die uit het huis wordt gehangen zal prima voldoen. En dus bij mij ook.
Veel signalen pak ik daarmee uit de lucht. Alleen viel het vaak op dat ik maar een station van het gesprek kon ontvangen. Best lastig voor een luisteraar en daarnaast verveelt het snel.
Natuurlijk wist ik wel dat het aan de antenne lag. De gevoeligheid van de gebruikte SDR was namelijk prima en alle signaal verwerking gebeurt op de computer.
Zo'n stuk draad is helemaal niet gebalanceerd of op lengte gemaakt voor de kortegolf banden. Dat moet je uitrekenen en nameten. Dat meten voor zenders gebeurt met een SWR meter. Die meet eenvoudig of je antenne goed is aangepast aan je zender en of de antenne al het zendvermogen wel de lucht inslingert. En daarmee ook beter is afgestemd voor ontvangst. Maar hoe meet je deze SWR als je geen zender hebt?

Op het internet vond ik de Foxdelta AAZ-0713A USB Antenna Analyzer.
Een klein apparaat die de SWR meet van de antenne. Maar is zo gefabriekt dat hij dat doet op een breed spectrum en daarmee een prachtige analyse kan maken van de antenne. Op welke frequentie het goed staat afgesteld en op welke niet. De meetgegevens worden rechtstreeks de computer ingestuurd die er met de juiste software prachtige analyses van maakt. En er is geen aparte zender voor nodig. Die wil ik ook en dus snel het bouwpakket besteld voor ongeveer 40 euro.

Na twee weken ofzo kwam het pakket binnen. Een doos vol met zakjes met daarin allerlei onderdelen. Helemaal compleet en dat voor die prijs. Ongelooflijk.
Er wordt ook gebruikt gemaakt van smd componenten maar de makers waren zo vriendelijk om die alvast te monteren. Pfff, dat is een meevaller.

aaz-0713a parts

Na ongeveer een half uurtje solderen, meer vroeg het niet, heb ik de spanning er op gezet en tot mijn vreugde werkte het gelijk. Mooi mooi mooi.
Afregelen volgens de instructie en als afmaker in de bijgeleverde behuizing geplaatst. En als toefje de stickers erop.
Alle soorten stickers kan je laten snijden bij Inpakken en uitdelen. Zelfs je eigen ontwerpen kunnen ook voor weinig centen worden gesneden. Een aanrader!

aaz-0713a open aaz-0713a finished

En dan is het een kwestie van een analyse maken. Hieronder de resultaten van de 20 meter draad:

aaz-0713a graph

Zoals je kan zien is de draadantenne op geen enkele band optimaal, Een klein beetje op 9.5Mhz en 13.4Mhz met een verlies van ongeveer 10%.
Op de amateurbanden, gemarkeert met grijs, zelfs tussen de 30% en 90% foute afstemming. Het verlies is zo groot dat het bijzonder is dat er nog wat ontvangen wordt.
Ach voor het ontvangst valt dat wel mee, voor zenden is het echt verlies. Nadeel van een niet goed afgestelde ontvangstantenne is alles even hard binnenkomt.
Op getrimde gedeelten is de ontvangst harder dan op de niet getrimde gedeelten en daarmee krijg je dus veel minder stoorsignalen binnen. Dus een getrimde ontvangstantenne is veel "rustiger". Ik moet dus een andere antenne hebben.
Mijn keuze is gevallen op een 3 band eind gevoede antenne te gebruiken voor ontvangst en om te zenden. Zelfgemaakt natuurlijk.

(laatste update 26 september 2016)

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.