home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
Bijen
Webcam
Bijen
Fotoos
Bijen
Honing
Bijenwas
Smelter
Bijen
Zwerm
Bijen
Warmte
Bijen
Sensors

Honing 2015


De eerste oogst is geweest en tientallen potten zijn eind mei gevuld. Het duurde even langer dit jaar maar de kwaliteit is wel bijzonder hoog.
Het vochtpercentage in de honing is slechts 16% en daardoor is deze honing niet alleen erg zoet maar ook jaren houdbaar.

Met drie kasten oogsten we natuurlijk niet heel veel honing maar ruim 100 kilo is veel meer dan we kunnen opeten.
Het is nu medio juni en de voorjaarshoning is geslingerd. Ook een deel van de zomerhoning waaronder veel Kastanje is geoogst.
Een volkje bleef helaas erg achter maar gelukkig deden de anderen het erg goed.

honingraat honing aftap stadsimker

Het is wachten op de Linde die op het punt staan te gaan bloeien. Dat is het moment dat de dames helemaal los gaan hier.
Ik verwacht zomaar weer eind juli te gaan oogsten en gelet op het weer zal het behoorlijk veel kunnen worden. Dat wordt nog doorslingeren hier.We hebben afgelopen weken de pure zomer honing met heel veel kastanje geoogst. Een donkere honing met een zoete nootachtige smaak om zo te eten maar ook erg lekker om mee te bakken of te koken. Heerlijk in dressings en sausjes voor een kruidige smaak. Over een blokje oude kaas bij een glas wijn en je bent in Italie.
De Lindehoning wordt nu in de raten gesleept en zal over een paar weken beschikbaar zijn. Deze honing van voornamelijk lindebloessems is een zeer heldere honing met een duidelijke mintsmaak. Heel apart.


Het is nu eind augustus en het seizoen is ten einde. De kasten zijn leeg en de bijen gaan zich klaarmaken voor de winter.
De Linde is helaas niet in bloei gekomen en daarmee is de grote golf Lindehoning uitgebleven.
Helaas voor sommigen want we hadden al reserveringen staan.
Maar aan de andere kant ook nit erg want dit jaar hadden we zo ongelooflijk veel honing dat we gewoon niet weten wat er mee aan moeten.
Maar liefts 131 kilo honing brachten de bijen naar huis. En dan heb ik nog ruim in de kasten laten zitten als wintervoer.
Hierboven onze voorraad en zoals je ziet er is nog genoeg.

We denken erover om te gaan experimenteren met Mede maken (Wikipedia).
Mede is een wijn gemaakt uit gegiste honing. We lusten wel een wijntje :) en we hebben honing genoeg dus van de nood een deugd maken heet dat.
Voor de kleinkinderen zal er honingsnoepjes gemaakt worden. En honingcake en honingkoek en honingtaart etc etc...
(Doet me denken aan de de "Kroketten" conferance van Wim Sonneveld)

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.