home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
Bijen
Webcam
Bijen
Fotoos
Bijen
Honing
Bijenwas
Smelter
Bijen
Zwerm
Bijen
Warmte
Bijen
Sensors

Bijenzwerm oh jee

Ondanks dat elke imker probeert te voorkomen dat de volken gaan zwermen overkomt het je toch wel eens. Mij ook dus.
Half juli was er rond 11 uur een hoop lawaai en veel bijen in de lucht. Het leken wel de jonge bijen op verkennen maar deze zaten niet voor de kast op de stand.
Een grote wolk bijen een meter of 3 boven de grond en rond de stand. Dit duurde enkele minuten om dan te landen in een wilgenboom bij de buren.
Deze keer was ik toevallig thuis en kon dus gelijk de zwerm gaan scheppen want je kan het maar opgeruimd hebben.

Eigenlijk had ik er niet meer op gerekend dus een lege kast van zolder, een voerton gepakt, de plantenspuit met koud water en met het pak onder de arm naar de buren. Nadat ik uitgelegd had waarvoor ik kwam heb ik de de kast naast de boom gezet. Een paar wasraten ernaast en dan het pak aan. Bijen op een tros steken niet zeggen ze maar ik neem geen risico. Dit jaar ben ik nog maar twee keer gestoken maar wel in mijn gezicht. Ik gok het niet meer.

De tros hing er rustig bij en nadat ik wat takjes had weggebogen heb ik ze licht beneveld met de plantenspuit om ze rustig te maken.
Dan de emmer eronder, even met de hand de tros in de emmer vegen en dat in de kast storten, de wasraten er in laten zakken en gelijk de deksel erop.
En nu een kwartiertje geduld. Veelal zit de koninging er wel tussen en zo niet dan maken ze weer een nieuwe tros en mag je nog een keer proberen.
De zwerm landde 5 meter van mijn stand dus ik zet de kast gelijk op de stand met de klep open zodat ze kunnen invliegen. De bijen die niet geschept zijn vinden hun weg wel weer terug want het is tenslotte vlak naast de stand en zonder koninging gaan ze toch weer terug maar hun oude kast.

Als je een zwerm ergens anders schept dan het kastje laten staan tot de schemering zodat alle bijen erin kunnen kruipen. Dan pas de kast afsluiten en meenemen. Moeilijker dan dit kan ik het schermscheppen niet maken. Witte kleedjes, stro manden op een klosje, takjes, geurtjes en andere blije toestanden doe ik niet aan. Als de moer in de schep zit dan kruipt de rest er wel bij en zelden vertrekken ze dan weer. Tenzij de nieuwe kast vies en te klein is want dan zijn ze zo weer weg.

       

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.