home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
Kippen
Webcam
Kippen
luikje
Broedse
Kip
Ei-leg
Detector
Eieren
broeden
Broed
Machine
Drink
Systeem

Eieren broeden

We besloten om zelf onze kippen uit te broeden. Leuk om te doen en altijd spannend.
We hebben een eigen broedmachine en dat betekent op jacht naar broedeieren die overigens op marktplaats massaal worden aangeboden.
Maar hoeveel eieren is altijd weer een kwestie van geluk en inschatten. In theorie krijg je ergens tussen 100% hen, 100% haan of helemaal niets.
De bedoeling is 4 of 5 hennen. Dat betekent wel dat je 10 kuikens moet hebben want de helft is ongeveer haan.
Maar er zijn ook altijd wat eieren onbevrucht en sommigen komen niet uit dus een stuk of 12 eieren hebben we wel nodig.

Op een dag eieren opgehaald en de broedmachine opgestart. De eieren netjes op het rekje met een kartonnetje eromheen zodat ze mooi blijven liggen.
Ook op de zijkanten van het ei een 0 en een + getekend want dan kan je goed zien of het ei goed gedraaid is.

Het draaien van de eieren gebeurt drie keer per dag met de hand. Natuurlijk kan je een automatische draai-inrichting gebruiken maar voor die enkele keer dat we broeden is dat wat duur. En dan is het een zaak van wachten. 21 dagen om precies te zijn. In de tussentijd in de gaten houden of de luchtvochtigheid rond de 52% blijft.
Als de luchtvochtigheid te laag is dan wat minder ventilatie en of een bakje water erbij. Aan de andere kant als het te vochtig is dan minder water en meer ventilatie.
En nu ook maar hopen dat er geen schimmel in de broedmachine komt. Met deze vochtigheid en temperatuur is dat zomaar gebeurt. Bij ons gebeurde het ook en na even de binnenkast ontsmetten met een Dettol oplossing ben je er ook zo weer af.

Op de 10e dag schouwen we de eieren. Alle onbevruchte eieren of achterblijvers halen we eruit. Na 18 dagen draaien laten we de eieren rusten. We hebben een extra bakje water op de bodem gezet en het is een kwestie van wachten tot de eieren gaan uitkomen. Dag 20 waren er al eieren aangepikt dus dat belooft veel goeds. Dag 21 in de morgen vonden we kuikens in de machine. Veel kuikens...

Op dag 22 waren de meeste eieren wel uitgekomen en vervolgens mochten de kuikens onder de warmteplaat in een grote kartonnendoos met een handoekje als bodembedekking. Lekker warm en gezellig in de woonkamer. De eerste dagen een handdoekje om te voorkomen dat ze spreidpoten krijgen. Een gladde ondergrond kan dat snel veroorzaken. Een paar kuikens bleven wat achter die zijn afgemaakt en als voer voor de roofdieren in het weiland gelegd.

De komende weken eten ze kuikenmeel en krijgen ze volop vers water. Na een paar weken stappen ze over op opfokkorrel en na 20 weken krijgen ze legkorrels.
Op deze manier groeien ze voorspoedig op. Als ze bijna niet meer onder de warmteplaat zitten gaan ze naar de schuur en in het voorjaarszonnetje overdag naar buiten. Dit is ook ongeveer de leeftijd om ze goed handtam te krijgen. We geven ze snoepgoed zoals meelworm uit de hand zodat ze straks lekkere tamme huiskippen worden. Ook hebben alle hennetjes een ringetje om gekregen.Nu is het een kwestie van lekker groeien. Rond de 24ste week zullen de eerste eieren wel gaan komen en dan is de circel rond.

We hebben dit jaar 2 broedsels gedaan. De eerste in het vroege voorjaar en de eieren waren erg koud toe we ze zo uit het nest kregen. Het sneeuwde zelfs die dag. Het resultaat viel tegen. Er waren van de 10 eieren 2 niet bevrucht en 3 kwamen niet uit. Van de 5 resterend waren er 2 hanen.
Het tweede broedsel van 13 eieren ging beter maar ook weer 2 onbevrucht en 3 niet uit. Ook zaten naast 5 australorps ook 2 bressekippen en 1 zijdehoender in het broed. Het rapen was dus kennelijk niet helemaal goed gegaan op de kinderboederij in Lelystad. En van dit bonte gezelschap van 8 kuikens bleken er ook nog eens 5 haan te zijn. Of het er wat mee te maken heeft weet ik niet maar ik had de temperatuur 1/10 graad hoger gezet en ergens las ik dat hogere temperatuur tot meer hanen leid. De volgende broed gaa weer wat minder warm.

We hebben nu totaal 5 Australorps en 1 Bressekip lopen die allemaal aan de leg zijn. Van twee broedsels (22 eieren) zijn er uiteindelijk 6 overgebleven.
De broedmachine staat nu op zolder te wachten om over een paar jaar de aflossing te gaan uitbroeden.

 

(laatste update 16 oktober 2016)

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.