home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
Varkens
Buik
Gerookte
Paling
Droge
Worst
Gerookte
Worst
Ganzen
Worst

Varkensbuik

varkensbuik

Soms zie je op een internet site prachtige foto's van zelfgemaakte spare-ribs of gemarineerde varkensbuiken die oversmakelijk van de barbeque komen .
Dat lust ik ook graag. Wat is mooier dan zelf zo'n mooie varkensbuik grillen en dan vette vingers krijgen tijdens het opsmullen.
Helaas heb ik geen professionele barbeque of zo'n wee-bol ding die je vaak voor een hele hoge prijs tegenkomt. Deze dingen zullen ongetwijfeld een prachtig resultaat geven maar ik kom niet verder dan een goedkoop bbq'tje gekregen op mijn verjaardag omdat mijn kinderen geen ander cadeau konden bedenken. Dus ik moet improviseren. En dat gaat eigenlijk altijd weer prima kan ik verklappen.
Diverse kippen gingen al voor en werden heerlijke gegrilde kippetjes nadat ze een paar uur hadden liggen garen naast de kooltjes. In de USA van mijn familie geleerd hoe je split roasted bbq chicken moet doen. De aanpak is ongeveer als hier.

Het recept

Maar we hebben het over de varkensbuik. Op diverse sites kwam ik verschillende recepten tegen. De een heel ingewikkeld, de ander eenvoudig. En ik geloof in de eenvoud dus een recept gekozen waarvan de ingredienten in de supermarkt te halen zijn, de bereiding eenvoudig is en het resultaat overheerlijk.
Vaak lees je dat de varkensbuik een dag in de pekel of marinade moet liggen voordat je kan gaan grillen. En dat de kruiden ingemasseerd moeten worden. Natuurlijk zullen de smaken dan dieper trekken maar ik ga ook een beetje voor het snelle resultaat en ik heb trek dus ik wil opschieten. Op het net kwam ik op een Amerikaans bbq forum waar gestemd werd welke rub de beste was. Een rub is een soort kruidenmix waarmee de Amerikanen hun vlees insmeren voordat het gegrilled wordt. En de meesten waren heel enthousiast over de Carolina Rub. En, wat leuk, er is een Nederlandse site met het volgende Carolina recept:

    - 2 eetlepels zout
    - 2 eetlepels suiker
    - 2 eetlepels bruine suiker
    - 2 eetlepels gemalen komijn (Djintan)
    - 2 eetlepels chillipoeder
    - 2 eetlepels zwarte peper
    - 1 eetlepel cayennepeper (als je van pittig houdt)
    - 4 eetlepels paprikapoeder
Ik ga dus niet pekelen of marineren maar een stuk varkensbuik insmeren met een rub en hupsakee de hitte in. Tijd om inkopen te gaan doen.

Ingredienten kopen

Hoe kom je tegenwoordig aan een varkensbuik. In de supermarkt kan je alleen speklappen kopen wat natuurlijk ook varkensbuik is maar ik wil het aan een stuk.
Varkensbuik is nu niet het meest hoogwaardige stukje van een varken maar de slagers hebben feilloos door dat je hier vele euro's voor kan vragen. Spek wordt nergens zo duur betaald als aan een varkensbuik. Zelfs de boterzachte varkenshaas uit de diepvries van de Aldi is goedkoper. Maar helaas heb ik wel buikspek nodig dus naar de Keurslager. Wat zegt u, 9 euro de kilo??? U maakt een grapje, laat maar ik kijk even verder.

Bij de C1000 is ook een slager en die vraagt 7,50 euro per kilo. Nog erg duur maar al een betere prijs. Doe maar 2 kilo maar niet te mager. Als je dan toch in de supermarkt ben dan gelijk maar de kruiden en specerijen erbij kopen. (weetje: het verschil tussen kruiden en specerijen lees hier) Op de foto de helft van de buikspek klaar voor de bereiding.

Kruiden rub

De bereiding

De rub is zo klaargemaakt. Gewoon de hoeveelheden in een bakje en doormengen. En daarmee heb je meer dan genoeg voor een hele buik van 4 kg. De buik zelf is makkelijk. Even ontdoen van kraakbeen en andere nasty harde dingetjes. Vervolgens op een cellofaan neerleggen en de buik goed insmeren met de rub.
Zoveel mogelijk aan alle kanten en vergeet de zijkanten niet. Dan de buik helemaal inpakken en een uurtje laten rusten.
Het zout in de rub zal wat vocht onttrekken aan het vlees waardoor de rub goed vast aan de buik blijft plakken in de oven. De rub zal niet in het vlees trekken maar dat is ook niet nodig, dat komt wel bij het garen. Op de foto's de varkensbuik goed ingesmeerd en daarna ingepakt. Je kan zien dat het al wat vochtig wordt, vandaar dat inpakken..

Varkensbuik gekruid Varkensbuik ingepakt
Na een uurtje kan de buik weer uitpakt worden. De laatste behandeling is het insnijden van het spek aan de bovenkant.
Wat ik doe is het rugspek kruisling insnijden tot aan het vlees. Hierdoor wordt de oppervlakte van het spek groter en zal het beter wegsmelten. Ook kan de hitte nu makkelijker bij het vlees komen.Ook niet erg als je het niet doet, het wordt echt wel gaar na een paar uur in de hitte.


In de oven

Ik heb ervoor gekozen om niet te bbq'en maar te braden in de oven. Voor het gemak. Omdat een bbq constant in de gaten gehouden moet worden. De buik met de spek kant naar boven op een rekje in een braadslee en zo de oven in. De oven heb ik niet voorverwarmd. De temperatuur is op 150 graden gezet en de komende 3 uur ga ik wat anders doen terwijl de geur van de buikspek door het huis zal gaan trekken. Mjammie.
Het spek van de buik (een varken heeft spek, al het andere heeft vet) zal in de oven gaan smelten en uit de buik lopen. Dus de buik krimpt aanzienlijk. Daarom altijd op een rekje in een braadslee. En op deze manier wordt het gesmolten spek opgevangen en blijft de buik droog. En nu geduld.

Varkensbuik oven Varkensbuik gaar

Na een half uurje begint de buik al wat op te kleuren door het smelten van de suikers. Het ziet er nu al lekker uit.
Als de buik op temperatuur begint te komen kan je het spek zien sputteren en ligt de buik heerlijk te garen.

Het resultaat

Na 3 uur is de buik gegarandeerd klaar. Twee uur kan ook wel. En omdat een buik met al dat spek vrijwel niet uitdroogt zal 4 uur ook wel gaan. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit maar hoe langer hoe droger maar wel lekker draadjesvlees. De bovenkant is mooi donker en licht krokant geworden na 3 uur. Op de foto lijkt het verbrand maar dat is toch echt de rub die mooi op kleur is.

Varkensbuik gegaart

Ziet dat er lekker uit of niet? En geloof me, het was lekker. Nog nooit zo'n lekkere buikspek gehad. Zo vers! Zo zelf gemaakt!
Na al die uren zo supergaar geworden dat de buik gewoon uit elkaar viel. En warm uit de oven is het dan smikkelen geblazen.
Door het sudderen is de rub er goed ingetrokken. Maar pas op! De krokante buitenkant is verraderlijk pittig door de pepers. Als je van pittig houdt dan is dit prima en anders wat minderen met de pepers in de rub.

Koud is dit ook goed weg te happen. De scherpte van de peper is dan verminderd en de structuur weer lekker stevig. Het is dan in mooie plakjes te snijden en als broodbeleg perfect. Maar door het stollen van de spek is het allemaal wel wat vettiger geworden. Ik vind dus warm het lekkerst.

Tenslotte nog dit, vergeet niet dat dit een zeer voedzaam hapje is met ongelooflijk veel calorieen. Je wordt er dik van.

Smakelijk eten!

 

 

 

 


Big1 Big2 Big3
Hoi allemaal, mijn naam is Buikspekkie en zo zag ik er eerst uit.

Ahhh vet zielig...

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.