home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
Garnalen
pagina
Kweek
Amano
Kweek
Waaiers
Garnalen
te koop

Kweek Caridina Multidentata Japonica zout - brak water

Toen ik mijn eerste Japonica garnalen in de winkel kocht was er een vrouwtje zwanger. Daar ga ik wat mee doen bedacht ik me.

Japonica garnaal Japonica garnaal

Eerst maar eens wat inlezen op het internet. De eerste stap is altijd het zwangere vrouwtje apart zetten om de larven te kunnen afvangen.
De eitjes werden al snel lichter dus ze zou binnen enkele dagen gaan bevallen. Natuurlijk had ik geen zeezout, bevalbakje en andere zaken in huis. Dus snel naar de winkel om deze spullen te halen. Maar helaas was ik te laat. Toen ik de dame uiteindelijk in de bevalbak plaatste liet ze meteen de nog niet volgroeide eieren vallen van de stress. Niets anders dan wachten op de volgende zwangerschap. Wel had ik nu alle tijd om voorbereidingen te treffen.

Zeezout, ledlampje, verwarming, voeding, artemiazeefje, zoutmeter, temperatuurmeter, pH meter en luchtpompje in huis gehaald. Het nut van de digitale pH meter weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Iedereen heeft het heel wetenschappelijk over de pH waarden van het water dus op Aliexpress voor 6 euro zo'n ding gekocht. We zien wel en anders leuk voor de heb. (nooit gebruikt dus al snel in de vuilnisbak)

Kweek tank PH meter Japonica garnaal
Brakwater vaas. Temperatuurmeter, Ph meter, zoutmeter. En pappa Japonica.
En dan maar wachten totdat een vrouwtje zwanger wordt. Eerst ontstaat er een eivlek achter de kop die steeds donkerder wordt. Als de eieren er klaar voor zijn zal het vrouwtje een stofje afgeven aan de mannen dat ze aan de gang kunnen. Na de bevruchting zal ze de eitjes tussen haar zwempootjes gaan dragen. Op de onderstaande foto's is dit goed te zien.
Japonica garnaal Japonica garnaal Japonica garnaal
Een vrouwtje met eivlek. Daarnaast een vrouwtje met eitjes. Duidelijk de groene eieren onder haar buik tussen de zwempoten. En de laatste fase vlak voor loslaten.
De eieren zijn eerst olijfgroen en zullen in de komende tijd donkerder worden om vlak voor het loslaten weer licht te worden. Als dat moment komt zal ze in het bevalbakje gaan wonen. Helemaal alleen op een half bloempotje. Totdat ze de larven laat gaan en dan mag ze terug. Als bevalbakje gebruik ik zo'n guppenbakje die in het aquarium drijft. Wel heb ik alle gaatjes even dichtgemaakt met een lijmpistool om te voorkomen dat de larven ontsnappen. Draagtijd ongeveer 4 weken.
Japonica zwanger
Mamma Japonica in de bevalbak.
En als de larven straks loskomen moeten ze worden gevangen en snel overgezet naar het brakwater.
De larven zijn heel klein en overleven maximaal enkele dagen in het zoetwater. Een artemia zeefje is heel geschikt om de larven uit het water te zeven.
De eerste dagen zullen ze ronddrijven en teren op eigen voorraad voordat ze gaan eten. Dus wordt ze dagelijks 2 druppeltjes Liquizzel toegediend. Kritiek zijn de eerste 8 dagen. Als ze die doorkomen is het een kwestie van groeien. Gedurende een paar weekjes zullen ze verschillende stadiums doorlopen en veranderen in kleine garnaaltjes.
Dan kunnen ze over naar het zoetwater. Komt niet op een paar dagen aan maar wel pas als ze een doorzichtige garnaal geworden zijn.
Voor het brakwater gebruik ik een grote bloemenvaas waar 7 liter water in past. Dit water vermeng ik met 25 gram zeezout per liter. De temperatuur gaat op 25 graden en de luchtpomp pruttelt lekker door. Geen bruissteentje maar de slang aan een steen. Dit omdat de larven aan de bruisbelletjes schijnen te plakken en dan sneuvelen. Het lampje erboven is om te voorkomen dat ze het opgeven. Zonder licht in de nacht gaan ze dood. Waarom geel licht? Omdat de verkoopchinees van Aliexpress mij een lamp met gele ledjes toestuurde in plaats van de gevraagde wit.. Het lijkt wel of ik er heel veel van weet. Dat is niet zo. Zo heb ik het allemaal gelezen op het internet. En omdat daar een hoop onzin staat zal ik een hoge prijs gaan betalen voordat de eerste succesjes komen. Moedeloos werd ik ervan.

Kweekpoging 1 (mislukt)

En op een mooie zomerse dag was het zover. Het eerste vrouwtje draagt eieren op haar buik als teken dat het mannetje zijn werk heeft gedaan.
Nu er een zwangere is kan ook het brak water opgestart worden om alvast algen aan te maken. Dit is het hoofdvoedsel voor de jonkies. Verder is alles in klaargezet. We gaan het allemaal meemaken en hopelijk gaat alles volgens plan. Uiteraard houd ik hier de voortgang bij. Het spel is begonnen.
Vol enthousiasme begin ik eraan om te constateren dat het uitvangen met een artemia zeefje niet te doen is en elke dag minder larven overblijven. Geen idee of de zoutwaarde en de temperatuur van het water goed is. Ze gaan potver gewoon allemaal snel dood dus iets is er fout.

Kweekpoging 2 (ook mislukt)

Vandaag een zwanger vrouwtje gespot in de bak. We gaan het weer proberen. Drie weken later vallen de larven en kunnen ze gevangen worden. De larven zijn echt heel klein en met het blote oog vrijwel niet te zien. Dus zit ik met een vergrootglas te zoeken. De larfjes met een artemiazeefje vangen werd niks en daarom gebruik ik nu een eenvoudig plastic pipet. Een klein stukje van de punt afgeknipt zodat het mondje ongeveer 3 mm wijd is en dat werkt super. De larfjes worden heel gemakkelijk opgezogen en kunnen zo in de kweekbak gespoten worden. Ach, natuurlijk komt er wat zoet water mee maar in een pipetje gaat ongeveer 3 ml water dus al dat water verdampt binnen een halve dag. Op de foto hieronder zie je me linksboven met de pipet de larves opslurpen.

Zwanger bakje

Nu de dame de larven loslaat is het belangrijk dat de larven een lichtje hebben. Waarom? Geen idee. Schijnt te moeten dus doe ik dat ook maar.
Mijn zelfgemaakte bedlampje. Twee ledjes, een 150 ohm weerstandje aan een Nokia adapter uit de rommelbak.
Een paar minuutjes werk en dan de knutsel waterdicht maken met een lijmpistool. Kan het zo in het kweekbakje gehangen worden. Kost niks en werkt superdeluxe.

Zwanger bakje Zwanger bakje
En nu maar hopen dat de larven blijven leven.

kweekbakje kweekbakje

Op de rechterfoto hierboven heb ik op de de 650 larven geteld.
Wat opvalt is de plaats van de larven in het aquarium. Waar het niet stroomt zitten geen larven.
Het grootste deel dwarrelt het liefst boven in de stroming in het volle licht. En ander aanzienlijk deel hangt vlak op de bodem in de stroming.
Veel larven bewegen beneden naar de bellenstroom en laten zich meenemen in de stroming naar boven. Alsof ze graag in de stroom willen zijn.
De stroom is niet zo sterk dat ze meegesleurd worden. Een ander deel hangt gewoon stil in het water. Bijzonder allemaal.
Maar dat ze iets met stroming willen doen is duidelijk. Een verschijnsel waar mogelijk rekening mee gehouden moet worden.
Opvallend is steeds dat na een paar dagen geen larve meer te zien is in het brakwater. Zal het water niet goed zijn? Het heeft in het begin wel wat gestonken.
De tien dagen zijn niet overleefd en ik gooi het water weg en maak nieuw. Wel laat ik de alg aan het glas zitten omdat nieuwe alg zo lang duurt en ik wil gelijk verder.Wel een hoop geleerd zoals dat je beter een pipetje kan gebruiken en zorgen dat je water goed is. Poging 2 is daarom niet helemaal mislukt.
Volgende poging dan maar. Genoeg zwangere vrouwen beschikbaar.

Kweekpoging 3 (verandering! maar wel mislukt)

Na al deze mislukte pogingen spotte ik na een paar weken een zwanger vrouwtje maar ik had er even geen zin meer in. Drie mislukte pogingen en in een onhandige kweekbak geeft geen vertrouwen. Misschien moet ik het later maar weer proberen en gaat het beter als er een paar settings veranderd wordt. Ander zout om te beginnen en een leuk kweekbakje.
Ergens zag ik een leuke 15 liter aquarium voor 20 euro. Met verlichting en deksel. Dat is een mooi kweekbakje dacht ik en die maar snel gekocht. Als je dan toch een leuk bakje hebt gekocht kan je ook wel weer een kweekpoging wagen. Snel bij een webshop een zakje Read Sea zeezout gekocht. Opeens bedacht ik me dat de zee behoorlijk stroomt dus misschien houden de larven wel van veel stroming. Ook las ik dat met 24 uur per dag de lampen de opbrengst groter leek. Nog meer veranderingen met hopelijk betere kansen op resultaat. En ik twijfel aan het brakwater en ga nu voor puur zeewater. Kweekpoging 4 wordt gestart.

 

Nieuwe start met vers water en daar 33 gram zout in om er puur zeewater van te maken. Een van de vrouwtjes heeft al 3 weken larven bij zich en gaat logeren in het opvangbakje. Na een paar dagen laat ze al eitjes vallen en een toevallige larve gaat in het verse zoutwater. Als dat maar goed gaat. Vrouwtje heeft 's nachts de rest ook laten vallen. Veel eieren maar enkele tientallen larven. In de loop van de dag raakt het vrouwtje leeg. Net op tijd dus. Vanaf nu ga ik elke dag Liquizzel druppels geven. Er is nog geen alg dus het water moet voedingstoffen gaan bevatten. Al 11 dagen geef ik nog steeds elke dag 2 druppeltjes. Tientallen larven leven nog. Lijken er minder dan in het begin maar ze zijn wel gegroeid. Er komt groene alg. Na 18 dagen begin ik er hoop op te krijgen want de larven zijn erg levendig, veel meer dan voorgaande pogingen. Tientallen leven nog steeds dat is een record. Het zeewater is behoorlijk groen geworden dus voedsel genoeg. En dan gebeurt er wat bizars. Op dag 22 blijft de verwarming hangen en is het water kokend heet geworden. Nu kap ik er mee.

Kweekpoging etcetera en nogmaals (allemaal mislukt)

Er volgen toch nog een hele reeks nieuwe pogingen maar ook die mislukken allemaal. Na een paar jaar ben ik echt gestopt.
Vanwege werk en verhuizing heb ik alle aquariums met inhoud weggegeven omdat ik er geen tijd meer voor had.

Kweekpoging 4 (4 jaar later en er wordt succes geboekt, wel mislukt)

Op mijn nieuwe werkkamer, op de plaats waar eigenlijk een derde monitor zou moeten komen, kwam na jaren weer een bakje van 20 liter.
Daarin kwamen 6 glasrasbora (Boraras Urophthalmoides) mini visjes gewoon als afleiding tijdens het werken. Er was nog ruimte dus wat Crystal Red garnalen erbij maar die diertjes waren voor mij te gevoelig. Nadat de redjes gehemeld waren kwamen er vijf maal, jawel, Japonica Multidentata!
Vier vrouwen en een man met gevolg buiken met eitjes. En dan gaat het jeuken, ik ga nogmaals proberen om zelf te kweken.
Er kwam een bak, lampen, luchtpomp, refractometer, verwarming maar vooral de hele dure topzout Columbo Pro Reef en de Columbo Phytoplankton!

      

Zwangere garnalen genoeg en oefening bekend en daar ging de dame apart in een bloemenvaas met luchtpompje en kon ik gelijk het zeewater aanmaken. Hier een verandering omdat het zeewater heel zuiver wordt aangemaakt. Kwaliteit zout, vaste temperatuur en zoutgehalte gemeten met de refractometer.
Het zout mix ik naar 1,022 ppm zout met de refractometer gemeten bij 24,5 graad en laat het 24 uur stevig doorborrelen met de luchtpomp.
De waarden gecontroleerd en toen een scheutje Phytoplankton erin gegoten voor de voedsel. Het water kleurt groen maar wordt na een paar dagen weer helderder. Of deze phytoplankton nog leeft weet ik niet, ik hoop het wel want ik heb er 6 euro voor betaald. Er vormt wel een wittige film op de bodem en het water wordt niet glashelder. De pomp borrelt goed door maar niet zo hard dat het erg spettert want anders plakken straks alle larven aan de deksel vast. De verlichting brandt 24 uur per dag want dat is goed voor de alg groei, het voedsel voor de larven.
Na een week gingen de eerste larven erin en zonder verder nog iets te doen blijven ze nu eindelijk wel leven. Hieronder een indruk van hoe de bak beweegt. De larven zijn zo'n 4 weken oud. Later heb ik er nog een broedje bijgegooid wat de stand op honderden zet. En zoals je ziet gaan ze goed tekeer. Ik verwacht nog een week of twee tot drie voordat de eerste larven garnaal zijn geworden.

 
Na een week of vijf valt het me op dat de larven niet meer groeien. Op week 7 begint het uit te dunnen en spoel ik het door de gootsteen.

Kweekpoging 5 (Gelukt!)

Door de lange levensduur van de vorige poging begin ik het gevoel te krijgen dat ik de omstandigheden steeds beter krijg en er bijna ben.
De bak is geleegd en nieuw water weer aangemaakt. Een zwangere garnaal apart gezet en wachten op de lossing.
Al na een paar dagen liet ze in een keer alle larven los waardoor het krioelde van de larven in de bak. Honderden larven!
In de tussentijd had ik me nog wat verder verdiept in algengroei en mijn verlichting daarop aangepast. Meer lux en meer kleurvariatie.
Op de foto hieronder is duidelijk te zien dat ik nu van 3 kanten af met verschillende lichtsoorten werk in verschillende sterktes.
De bak gedraagt zich direct anders en produceert nu zelf alg en voorziet daarmee de larven van een enorme hoeveelheid voedsel.
Eigenlijk heb ik een omgeving gemaakt die de aquariumhouder niet wilt maar de natuur juist wel. En dat is te merken want de larven groeien als kool en na een week zijn ze al groter dan de vorige kweek na 6 weken. En dat zonder Phytoplankton te kopen.
Er zwemmen honderden larven door het water en sommigen zoeken de lampen op. En ook hangen honderden larven tegen de bodem waarschijnlijk om zich vol te vreten. Zal het nu dan toch eindelijk gaan lukken? Fingers crossed zoals de duitsers dat zo mooi zeggen...
Wat ik nu aan het doen ben lijkt erg veel op de palingkweek wat in Volendam is opgezet. Ook daar is het zoeken naar de ideale omstandigheden om de kweek te laten lukken.

 

We zijn nu ongeveer 5 weken verder. Van de grote groep larven was na 4 weken bijna niets over. Uiteindelijk nog maar een volhouder die rustig doorgroeid.
Deze laatste overlever begint langzamerhand op een garnaal te lijken. Nog een week en dan is het hopelijk mijn eerste garnaaltje uit eigen kweek.
Omdat kweekgroep 5 begon af te sterven heb ik een nieuwe groep larven toegevoegd. De moeders zijn constant zwanger en daardoor heb ik genoeg larven beschikbaar. Kennelijk was er toch niet genoeg voedsel en voer ik nu wekelijks een scheutje Phytoplankton in het water. Ook het licht is sterker gemaakt om alggroei te bevorderen. Het water blijft nu troebel en ik vermoed dat er nu voedsel genoeg aanwezig is. Hopelijk blijven er nu meer leven.

  

We zijn nu 7 weken verder. De laatste larve groeit nog steeds stevig door en begint al echt op een garnaal te lijken.
Met het blote oog zijn de ogen en pootjes zichtbaar. Ook begint ze weerstand te bieden aan de stroming en zwemt steeds meer vooruit.
Ik schat nog een paar dagen en dan zal de transformatie compleet zijn en kan ze naar zoet water. De overige larven groeien stevig al worden het er steeds minder.

 

Het was vandaag een heerlijke dag. Na 7,5 week is de larve garnaal geworden en is na jaren mijn eerste kweek een feit.
Tis maar een enkel garnaaltje maar toch zie ik dit als een groot succes. Uiteindelijk een eigen gekweekt garnaaltje.
Ergens las ik dat kleine roodneus garnaaltjes niet te lang in het zout mogen blijven. Dan zal het met deze garnalen ook wel zo zijn. En dat ze doorzichtig moeten zijn. Maar omdat het beestje zo aan het zwemmen was besloot ik daar niet op te wachten. Ietsje groenachtig heb ik het beestje alvast op half zout en half zoet water gezet. Wat opviel was dat ze vrij snel opkleurde naar grijs doorzichtig. Er kwam behoorlijk leven in en in de film hieronder kan je zien dat ze echt up-stream wil vanuit het zout naar zoet. Na een dag in half-om-half is het garnaaltje overgezet naar haar definitieve woonplaats in een zoetwater aquarium. Direct verdween het in de beplanting om waarschijnlijk pas over een paar weken voorzichtig tevoorschijn te komen.
Misschien tot over een paar weken! Einde van dit avontuur.We zijn 3 weken verder en zowaar heeft het jonge garnaaltje zichzelf getoond. Het is een echte garnaal alleen wat klein, zo'n 1 cm.
Op de foto's hieronder is het beestje goed te zien en in vergelijk met een volwassen vrouwtje. En het eet ook prima.

 


Kweekpoging 6 (optimaliseren)

Nu de eerste garnaal het tot zoet gehaald heeft is het tijd om een nieuwe opzet te gaan maken.
Ik ben altijd van mening dat als iets niet lukt of niet goed gaat dat de aanpak niet goed is en dat je deze zoveel mogelijk moet veranderen.
Bij de verlichting heb ik nog geen goed gevoel. Het is een hoop licht en ook nog eens 24 uur per dag dat kan niet goed zijn en moet anders.
Overdag wel volop licht maar niet meer zo massaal. De lampen zullen nu ook meer van boven gaan schijnen wat natuurlijker overkomt.
Tenslotte ga ik de nacht simuleren door 's nachts de lampen te vervangen door een zwak maanlichtje boven de bak volgens een vast tijdschema.
De luchtpomp blijft nu 24 uur per dag aan ipv alleen overdag. De pomp schakelde is 's nachts uit omdat het zo bromde naar de slaapkamers.
Voor dat brommen heb ik een goed werkende dempende oplossing bedacht dus dat probleem speelt niet meer.
En als laatste is het voedsel volledig veranderd. Na heel veel onderzoek op het internet bij de profs kies ik voor een volledig andere aanpak.
Wat dit precies is houd ik nog even onder de pet want voor hetzelfde geld wordt het niets en is er weer een kweekfabeltje ontstaan.

Nadat ik de bak helemaal schoon gemaakt is deze voorzien van vers water wat ge-ent werd met wat oud water voor de bacteriegroei
De laatste zwangere meid in de bak heeft nog ruim 50 larven afgegeven wat op zich genoeg is om een leuke kweek van te maken.
Vanaf dag 1 ben ik begonnen met het geven van twee verschillende voertjes. Elke dag geef ik een exacte hoeveelheid op verschillende momenten.
De eerste indruk is heel belovend met deze wijzigingen. De larven groeien als kool en na 10 dagen al groter dan de vorige kweek na 4 weken. Opvallend is ook dat ze weinig tot niet voor de lamp zwemmen maar juist in het midden van de bak. Ook zijn het erg levendig en jagen steeds achter het voer aan.
Wat helemaal bijzonder is het grazen over de bodem. Je ziet ze echt eten en aan de alg trekken. Ook het uiterlijk is anders waar de vorige keren de lijfjes deels doorzichtig zijn ze nu volledig wit. Volgens mij eten ze nu veel en veel beter en doen dat ook de hele dag door. Grazen, beetje zwemmen en weer grazen.
Op het filmpje hieronder zie je een paar grazers van 1 week oud. Ze glijden achteruit zwemmend over de bodem en trekken aan de alg.
De larfjes zijn nu 12 dagen onderweg en de eerste beginnen al voorzichtig vooruit te zwemmen. Dat is wel heel snel en de transformatie lijkt niet ver meer weg. Drie weken zal wel erg vlotjes zijn al heb ik het vermoeden dat het wel gaat gebeuren. Ze zijn werkelijk baggervet. Dat nieuwe voedsel doet het uitstekend.
Er wordt echt op het voedsel gejaagd door de larven en ze eten het zichtbaar op. Van de larven zie ik er zeker nog 30 in de bak zichzelf volvreten.

Een paar dagen later ben ik begonnen met het derde voertje. Duidelijk gaan de garnalen verschillende fases door en willen kennelijk dan ook ander voer.
De fases die ik vermoed zijn de momenten in de vorige broedsels waar alles ongeveer doodging. Kennelijk hadden ze toen ander voer nodig.
Ik heb nu totaal 19 broedsels gedaan en vanuit mijn logging zie ik een trend in het doodgaan. Een paar dagen voor die momenten wissel ik het voer.
Het derde voertje wordt met gejuich ontvangen en het is na het voeren feest in de bak. Ze zijn nu echt heel dik en groot geworden.

En dan gebeurt het! Na 23 dagen zijn de eerste larven getransformeerd naar garnaal en zwemmen nu driftig vooruit als een garnaal. Die dag worden er 7 garnaaltjes uitgevangen en in de overwenbak gezet. Eerst probeerde ik eentje direct in zoetwater maar die trok dat niet. Nadat ie gestopt was met leventekens heb ik hem ook maar in de overwenbak geplaatst, je weet het maar nooit, en zowaar na een paar uurtjes was ie er weer!

De eerste garnaaltjes in de overwenbak

De voedselmethode heeft uitstekend gewerkt en mogelijk was dit wel de sleutel. Of alles bij elkaar natuurlijk.
Uiteindelijk heb ik 60 jonge garnaaltjes uit het water gehaald. Deze zijn overgezet naar zoet en groeien nu uit naar volwassen.
Wat mij betreft is de kweek gelukt en kan ik me gaan richten op wat anders. Het zal kweken van waaierhand garnalen worden.
Einde.


(laatste update 24 januari 2019)
 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.