home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
APRS
Tracker
SDR
Ontvanger
RCC
Software
Dummy
Load
Kortegolf
Antenne
Antenne
Analyser
QSL
Kaarten
SWL
Kaarten

Zendamateur worden

Al sinds mijn jeugd heb ik het al leuk gevonden om op de kortegolf en middengolf te luisteren naar exotische radiostations. Als klein jochie lag ik 's nachts in mijn bed aan mijn klokradio te draaien en vond het prachtig als ik een radiostation uit een ver land hoorde. En net zolang luisteren totdat ik doorhad uit welk land het was. Het meest onder de indruk was ik van een radiostation uit Grand Rapids Michigan USA want juist vlakbij die stad woonde familie van me. Zover weg en ik kon het zomaar ontvangen in mijn bedje.
En dan had je ook de zendamateurs die toen volgens mij alles wisten van zenders en ontvangers. De oude grijze mannen met een soldeerbout die met electronica konden toveren. Magisch..

Eigenlijk ben ik altijd blijven luisteren. Scheepvaart, luchtvaart, instanties en later naar de digitale signalen die geheim en spannend leken. Want de grote vraag is elke keer wat die lui eigenlijk uitzenden. Dus besteedde ik vele uren aan het decoderen van deze signalen. Van eenvoudige morse tot de Filmnet kanalen met zo'n zelfbouw decoderkastje. En ook dat verschoof van analoge printjes naar krachtige computers met aangepast hardware en veel softwareontwikkeling. Heerlijk die moderne technologien.

N-Licentie

Tegenwoordig ben ik bijna oud genoeg om zo'n grijze zendamateur te worden. Leek me ook leuk dat zelf zenden in plaats van alleen luisteren. Op het internet las ik dat je tegenwoordig online de cursus kan volgen die je klaarmaakt voor het grote rijksexamen om je licentie te behalen. Ergens in september 2013 besloot ik ervoor te gaan en schreef me in als deelnemer bij de DLZA voor de Novice cursus. Altijd gedacht dat het hartstikke moeilijk zou zijn dat zendamateur worden. Dat bleek erg mee te vallen. Een paar weken later deed ik al examen en had maar 3 van de 40 vragen fout. Kortom, mijn kindbeeld dat de zendamateurs tovernaars zijn is helemaal in duigen gevallen. Drie weken na mijn examen kreeg ik mijn licentie. Yeah, ik ben nu zendamateur!

Apparatuur

Mooi, de licentie is binnen en dat is een heel mooi excuus om een dikke zendontvanger te kopen. Na wat research op het net viel de keuze op Kenwood TS-480sat en die dus besteld. Vooral niks thuis zeggen over de aanschafprijs. Na een week kwam het pakket binnen en kon het grote feest beginnen. Uitpakken en installeren. Zelfgemaakte antenne aansluiten die al meteen 1op 1 stond. RS-232 koppelen aan de USB. Audio aan de geluidskaarten, software instellen. Na een paar uurtjes was ik zover.

Eerste QSO

Decoderen lukte me al met mijn SDR kortegolfontvanger en al snel ook met de Kenwood. Maar nu nog het zenden. Morgen ga ik het proberen had ik me voorgenomen.
Het was nog vroeg de volgende morgen en de banden zaten nog dicht. Beetje gespeeld met zendvermogen enzo. Mijn netvoeding was een beetje licht en kon maar net 5 ampere leveren wat goed is voor maximaal 10 watt zendvermogen. Toen de band opentrok begon ik de andere stations te ontvangen. Fldigi gestart en vast afgestemd op 14.070mhz en mode PSK31.
De signalen kwamen op het scherm duidelijk door en ik besloot uiteindelijk een aanroep te maken. De kans is klein dat ze me horen dus wat maakt het uit.
In een fractie na mijn call kwam er antwoord en zag ik op het scherm dat een Italiaan mijn callsign bevestigde! Wat? De eerste keer zenden en gelijk Italie. Ik schrok me rot.

Ham Station HAM Antenna farm

En dat met een kleine 10 watt en een zelfgemaakte draadantenne die langs het huis hing. Het kon niet gekker worden. Prachtig vond ik het.
Met alle zenuwen door mijn lijf antwoordde ik deze Italiaan dat dit mijn allereerste verbinding was en vervolgens ging alles fout. Ik vergat zelfs mijn callsign te noemen! haha..
De Italiaan bleek een vriendelijke man met veel geduld. Hij heeft vast hard gelachen en zijn hele familie erbij geroepen om daar te gieren om die Hollander.
Maar goed, Giovanni bleek behulpzaam en begripvol en we hebben nog lang verbinding gehad. Trots als ik was heb ik hem gelijk een QSL kaart gestuurd. Hieronder een deel van de conversatie die ik toen had met hem.

PD9WS de IN3GNV ........ returning .and yes .. undoubetdly of an interesting your  transmission i am reading about .. 
signal is very clear and steady dear wim .. and nice reading the name of your qth ..

De rest van de dag ben ik niet meer van mijn stoel geweest en heb ik verbindingen gemaakt door heel Europa waaronder met Italie, Frankrijk, Ukraine, Schotland, Ierland, Slovenie en Rusland. Het was een prachtige dag om op terug te kijken. Mijn eerste dag als echte zendamateur voelde als mijn eerste solovlucht tijdens mijn vlieglessen en ik was zo trots als een aap met twee lullen.

Eerste Award

Ondertussen heb ik wereldwijd met vele landen gewerkt. Van Belgie tot Australie. Canada, China, Japan, Kijk maar eens bij mijn verzameling QSL kaarten.
En hartstikke trots op mijn eerste Award omdat ik met meer dan 25 landen verbinding had gehad. En dat al na 3 weken.
Na 6 maanden volgde de 50 landen award. Vet leuk!

DX Award 1 DX Award 2 DX Award 3

F-Licentie

Ondertussen was het 6 maanden na het behalen van mijn N-Licentie. Als beginneling ging ik op het internet op zoek naar wat een zendamateur moet weten. Vol verbazing trof ik op een forum een groepje "zendamateurs" aan die het elkaar in de haren vliegen en anderen afkraken tot een waar doel hadden verheven. Vooral vanuit de F licentiehouders naar de N licentiehouders want deze laatste zijn van een lagere kaste en heel erg stom. Het leek me allemaal wat overdreven en teveel borstklopperij. Wat een vreselijke zure lui op dat forum maar gelukkig is het merendeel van de zendamateurs wel aardig denk ik. Toch maakte het me wel nieuwsgierig. Want is er misschien toch een groot verschil tussen een F en een N? Of is het alleen maar zelf aangemeten status? Nu wil ik het weten ook en ik besloot voor F op te gaan en het zelf te ondergaan en te ontdekken.

Ruim drie maanden nadat ik me had ingeschreven bij de DLZA heb ik het F examen gedaan. Omdat ik helaas moet werken voor mijn bestaan heb ik slechts een paar keer de lesstof doorgeworsteld. Wel een stuk of 10 oude examens gemaakt en daarvan een reeks vragen uit mijn hoofd geleerd omdat ik van de lesstof niks snapte. En ik wil het ook niet snappen want wat moet ik tegenwoordig nog met buizen of analoge spoelen en transformatoren en waarom nog moeilijke formules uit je hoofd leren. De lesstof van F gaat irritant diep in op dit soort onderwerpen. En dat terwijl de tijd van je eigen analoge zender bouwen allang niet meer bestaat en de wereld "verdigitaliseerd" is. Maar de exameneisen zijn jaren geleden opgesteld en worden bewaakt door oude mannen die met weemoed aan vroeger denken en van bitjes niets snappen. Vergrijzing en stilstand hier en niet kunnen begrijpen waarom de jeugd wegblijft....

Tot mijn vreugde ben ik geslaagd voor het examen. Met de hakken over de sloot moet ik toegeven, maar geslaagd is geslaagd. Nu mag ik verbindingen maken op meer frequenties en met meer vermogen. Helaas zijn deze frequenties en vermogen toch echt het enige verschil tussen Full en een Novice want ik ben niet slimmer of beter geworden na het behalen van F. Dus mijn conclusie is dat we het hier hebben over "zelf aangemeten status" en dat is eigenlijk heel sneu voor de mensen die dit doen en zij die daar in mee gaan.
Voor de rest boeit het me verder niet. Ook ben ik niet lid van een club of aangesloten bij een organisatie. Het gaat mij allemaal om de lol en plezier van een hobby en het werken met digitale signalen.

PH9WS en andere licenties

Volgens mij ben ik nu op zendgebied aardig compleet.
Naast het bezit van RT voor luchtvaart en Marifoon Basis voor op het water nu ook Novice + Full voor op het land.
Ter land, ter zee en in de lucht! Wie had dat ooit gedacht :)

HRDlog

HRDlog

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.