home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
APRS
Tracker
SDR
Ontvanger
RCC
Software
Dummy
Load
Kortegolf
Antenne
Antenne
Analyser
QSL
Kaarten
SWL
Kaarten

Bouw van de 3 band eindgevoede antenne

Ik heb een huis maar geen tuin en dus weinig ruimte voor een compleet antenne park. Andere oplossingen zijn dan gewenst.
En omdat ik niet de enige ben met weinig ruimte maar wel met een pak aan eisen is het internet gevuld met oplossingen.
Met een beetje zoeken kwam ik enkele schema's en discussies tegen over een 3 bander eindgevoede antenne. Makkelijk te bouwen en schijnt ook goed te werken.
Nu ben ik van makkelijk en goed en heb geen verstand van het rekenen aan antennes dus ga ik er gewoon eentje nabouwen. Ik zie wel wat er van komt en is weer een leuk projectje.
Op het internet de ferriet ring en kunsstof kastje gekocht. De draad is simpel staaldraad met een plastic laagje wat als wasdraad wordt verkocht in de bouwmarkt. Goedkoop en sterk.
De rest komt uit de rommelbakjes. Op de foto is de tussenspoel al klaar. PVC buis met spoel in krimpkous. De behuizing bleek wat te groot dus die is vervangen door PVC pijp met doppen.

3 band End Fed

3 band End Fed

Hierboven de balun in de PVC buis. Je kan de 150 pf 100 volt condensator ook zien voor de 10 meter aanpassing.
Misschien is de voltage van deze condensator wat te laag en capaciteit niet perfect en moet ik dat aanpassen maar voorlopig werkt het
Nadat ik de balun had gemaakt en de draad ruim op maat had geknipt werd het tijd om te gaan trimmen door de staaldraad langzaam in te korten.
Maar wat ik er ook afknipte de SWR werd maar niet beter. Shit, wat is er toch aan de hand? Totdat ik de draad verder van de muur hield...
Het werd al genoemd in het forum, deze antenne heeft ruimte nodig omdat anders de SWR kan varieren. Precies wat er bij mij gebeurde.
Nu was hij wel goed af te trimmen. En natuurlijk te veel afgeknipt maar gelukkig is de staaldraad goed te solderen dus dat kon hersteld worden.
Alles netjes in de krimpkous en klaar was ik. De antenne hangt vanaf de nok van mijn huis richting de schuur van de buren. Om de balun niet teveel onder het weer te laten lijden heb ik hem binnen gehangen. Gaatje door de muur en de draad daardoor naar buiten en lekker strak trekken. Perfect. Geen kastjes, pluggen of coax in de regen.

Hieronder de laatste meting met de antenne analyser. Zier er netjes uit toch? Misschien de 10 meter condensator aanpassen maar eigenlijk vind ik het prima zo.


3 band End Fed Graph

En dan wordt het spannend. De Kenwood TS-480 aankoppelen en de eerste aanroep maken. Hoe dat ging lees je hier.
Geweldig vind ik dat en ik ga dus geen dure commerciele antenne meer kopen. Deze 20 euro ofzo was goed besteed.
In de eerste weken heb ik door heel Europa verbindingen gemaakt en ben dus heel tevreden.

Twee weken later heb ik een fiber mast gekocht om de antenne toch wat hoger te krijgen met wat meer ruimte om de draad heen.
(Eigenlijk zijn het tentstokken uit een leger) Het was een nog grotere verbetering. Opeens kwamen ook de USA, Japan en India in de logfile terecht.

Antenna outside Tent stokken

En werkt het eigenlijk een beetje? De antenne hangt nog steeds achter mijn huis en heb zoals gezegd al met de hele wereld contact gehad.
Van Canada tot Australie, Argentinie tot Kazachstan en dat met 25 watt en alleen op deze antenne.
Maar is het echt deze antenne die het zo goed doet of is het de manier waarop hij is opgehangen of toch wat anders? Dat is de vraag natuurlijk.
Eerlijk gezegd weet ik het antwoord niet. Waarschijnlijk komt het vooral omdat de andere stations dure ontvangers en antennes hebben die perfect zijn afgeregeld.

(laatste update 26 september 2016)

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.