home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
APRS
Tracker
SDR
Ontvanger
RCC
Software
Dummy
Load
Kortegolf
Antenne
Antenne
Analyser
QSL
Kaarten
SWL
Kaarten

Software Defined Radio

Tegenwoordig is "Software Defined Radio" helemaal hot. Als je geen SDR in huis hebt dan neemt niemand je meer serieus.
Wat een echte SDR is gaat het al niet meer om. Als de radio bedient moet of kan worden via een computer dan het is het een SDR. Dat is natuurlijk niet zo want dat heet een Software Controlled Radio. Maakt niet uit, ik noem het ook gewoon SDR want anders snapt niemand het meer.
Hoe dan ook, de SDR's worden steeds slimmer en kleiner en met de juiste software geeft het ongelooflijke mogelijkheden.

Voor een paar tientjes haal je zo'n breedbander in huis die samen met HDSDR vrijwel alle modulaties kan laten horen.
Omdat ik vlakbij een vliegveld woon en geinteresseerd ben in allerlei signalen kocht ik een RTL 2832 E4000 dongle om het uit te proberen.
Heel wat tijd heb ik besteed aan het decoderen van Dedect, PDW, ACARS en alles met een slecht resultaat. Heel lang bleef ik proberen omdat iedereen zo laaiend enthousiast was hoe geweldig het allemaal werkte. Wat zij deden of gewend zijn weet ik niet maar mij lukte het niet om enthousiast te zijn. Mijn gevoel wat ik had bij een gehackte TV Dongle bleek wel te kloppen. Het is gemaakt voor sterk breedbandig TV ontvangst en niet voor smallband signalen.
Sommige frequenties werkten aardig, maar meestal was het zo doof als mijn oude tante. Luchtvaart was wel aardig te beluisteren maar op de marineband kwam bijvoorbeeld niets door. Overigens, de toren van het vliegveld hier 5 kilometer vandaan was onhoorbaar. Daarintegen een grote hoeveelheid signalen die er helemaal niet bleken te zijn. Slecht onderdrukte spiegels of oversturing van de dongle. De pagers konden alleen met een zuigkring onderdrukt worden. Om gek van te worden. Kortom, de dongle ging uiteindelijk een enkele reis in de onderste lade.
Tenslotte nog even opmerken. Toen ik de dongle had ontvangen kreeg ik eerst helemaal geen signaal uit. Na inspectie bleek de antenneingang niet eens aangesloten...

RTL 2832

PMSDR

Na al dat geexperimenteer met die goedkope ontvangers vond ik het wel tijd voor een echt kortegolfontvanger.
HF is weer helemaal aan het terugkomen. Natuurlijk niet meer in spraak zoals vroeger om de overzeese gebieden te bereiken maar om als alternatief te dienen voor de kwetsbare satellietcommunicatie. En ook de zendamateurs weten de kortegolf weer te waarderen.
Wat ik niet wil is een standaard ontvanger met allerlei filters en ernstige tekortkomingen omdat de fabrikant de leuke extra's alleen in de duurdere modellen aanbiedt.
Geef mij een goede ontvanger die gevoelig is en selectief. Het signaal verwerken we verder wel met software. Flexibel en onbeperkt.
En het mag niet teveel kosten. Na wat onderzoek kwam ik bij de PMSDR. Een klein volle HF ontvanger met USB en I/Q signaal.

PMSDR antenne splitter

Uiteindelijk besloot ik er een hier te bestellen. De ontvanger komt deels als een bouwpakket. Het enige wat je moet solderen zijn de connectoren. Heb je toch een beetje het idee dat je zelf gebouwd hebt. Na een uurtje zat dat ding in elkaar. De ontvanger werkte eigenlijk meteen. Het enige probleem wat ik had was met de drivers onder Windows 7. Na wat gebruikelijk gehannes was dat ook snel opgelost en kon de firmware geflashed worden naar de laatste versie.

Hierboven zie je de PMSDR aan het werk op de 40 meter band. Onder de PMSDR staat mijn AIS ontvanger. Op de foto rechts allerlei kabels aan de buitenantenne gekoppeld en daarbij de WiFi router. Ondanks al deze ellende weet de PMSDR toch een goede prestatie neer te zetten. Ik ben onder de indruk.

Vergeleken met de RTL dongle is dit een geweldig apparaat. Heel gevoelig en de filters werken prima. Niet alleen zie ik de signalen op de waterfall maar ze zijn er ook echt en zijn ook nog eens eenvoudig te decoderen. Geweldig!

Hieonder wat signalen op CW. Kennelijkis er een contest aan de gang. Rechts de decodes met MixW.
HDSDR MixW

In november 2013 behaalde ik mijn licentie en heb ik een Kenwood TS-480 aangekocht.
De PMSDR doet absoluut niet onder voor de Kenwood en ik heb daarom de PMSDR ingezet als spectrum monitor.
En dat werkt super. Beide op de buitenantenne zodat ze hetzelfde signaal zien.
Wel zit er een eigengemaakte relaisschakelaar tussen die de PMSDR loskoppelt als de TS480 begint te zenden omdat ik vermoed dat 50 watt recht op de ingang niet echt positief bijdraagt aan de levensduur van het ontvangertje.

Wat wel erg jammer is is dat de ontwikkelingen kennelijk gestopt zijn. Of er viel niets meer aan te ontwikkelen of er komt gewoon niets meer. Ik vrees het laatste.

Last updated 22-nov-2014.

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.