home
Zicht op Andijk
Hoofd
pagina
DCF77
Ontvanger
Si RF
Module
Useless
Machine
Andijk & vliegtuigen AIS
Ontvanger
GPS
Ontvanger
Uniden
69 XLT
Metaal
Detector

Useless Machine


Op Youtube zag ik filmpjes over de "Useless Machine" of "Monster In The Box".
Is niks meer dan een apparaatje als die aangezet wordt zichzelf daarna direct weer uitzet.
Geweldig apparaat en, zoals de naam al aangeeft, volledig nutteloos.
Maar het leek me wel een leuk projectje om te doen en daarna is er wel iemand om het aan weg te geven.

Op het net staan vele bouwbeschrijvingen met allerlei mogelijke oplossingen voor deze eenvoudig toepassing.
Als de schakelaar wordt omgezet, start dan een motortje die met een hefboom de schakelaar weer terugzet.
Simpeler als dat is het niet maar om te maken wat lastiger. Vooral als er een controller in moetwant dan moet er geprogrammeerd worden.
Je kan ze natuurlijk ook als bouwpakket kopen maar dat is niet leuk. Zelf maken geeft veel meer voldoening.

Omdat de standaard "Useless Machine" slechts een ding leek het me leuk wat meer grapjes in te bouwen. Beetje geluid, beetjelicht, beetje effect.
Hiervoor dacht ik een ATtiny85 voor in te zetten. Kosten een paar dollar en kan alles wat ik wil. Later dacht ik er een Arduino Nano voor in te zetten, die kost ook maar een paar dollar en heeft een USB bus. Ik kon geen keuze maken.
Afijn, ik ben begonnen met de hardware en in een tekenprogramma de layout gemaakt. En daarna zagen en schuren.

useless machine useless machine

Het idee wat ik had was om twee servo's te gebruiken. Een voor de arm en een voor de deksel. Tijdens het in elkaar zetten besloot ik de tweede servo voor de deksel weg te laten omdat de deksel toch al opgetild werd door de arm. Scheelt weer een servo en wat programmeerwerk. Servo kost toch 2 euro...(tjonge hoe kunnen ze het ervoor maken)
Het kastje wat ik gebruikte is een kistje bij Xenos gehaald voor 1,95 euro. Deze uit elkaar gehaald en aangepast aan mijn wensen.

useless machine useless machine useless machine

useless machine useless machine useless machine

Eerst het "BIOS"programma gemaakt op een Arduino en ik ontdekte dat de opstart toch zo een tot twee seconden kan duren. En dat is toch lastig want het is raar dat het kastje pas na een seconden reageert. Het schrikeffect is er dan wel van af. Dus heb ik de code overgezet naar een ATtiny85 die vrijwel geen opstarttijd vroeg.
In de kast zit nu een Tiny85.

Op een foto hierboven zie je het uiteindelijke binnen werk. Een Servo met arm, een schakelaar om alles uit te zetten en links onder de ATTiny. Een batterijhouder met 3 AA batterijen voedt het hele handeltje. Om te voorkomen dat de batterijen leeglopen heb ik het zo bedacht dat het kastje zichzelf helemaal uitschakelt.
Eerst dacht ik de controller in sleep te zetten maart toen bleek dat de servo altijd zo'n 9 milliampere bleef trekken. Dus de spanning moest er helemaal af.
De combinatie van de hoofdschakelaar met de interne schakelaar zorgt ervoor dat de batterij losgekoppeld wordt. Als een van de schakelaars aanstaat krijgt de ATtiny spanning en zal hij zijn programmaatje draaien. Als de hoofdschakelaar is uitgezet en de arm is helemaal terug dan wordt de hele stroomkring onderbroken.
Vandaar dat de opstarttijd van de controller belangrijk werd.

En dan is het een kwestie van fantaseren. Klepje open, armpje eruit, schakelaar om en klaar. Wat truukjes en grapjes erin gemaakt om het leuk te maken.
Rammelende klep, knipperende led, langzaam bewegen van de arm, niet gelijk uitzetten, trillende arm etc. Tja, wat moet je dan nog meer bedenken.
Voor de liefhebber de broncode:

 
Webdesign door mezelf en alle content is auteursrechtelijk beschermd.